Noorse wiskunde olympiade

De Noorse Mathematical Society werd opgericht in 1918, en het was hier dat het idee van een jaarlijkse wiskundige competitie voor het eerst opdook. De wedstrijd werd voor de eerste keer gehouden  in 1921, en werd jaarlijks gehouden tot het midden van 1970. Kroonprins Olav, en later kroonprins Harald gaven aan de winnaars de “prijs van de kroonprins” . Het aantal deelnemers was zeer laag en soms waren er zelfs geen deelnemers, zodat de competitie tenslotte in het midden van de jaren 70 verdween.

Het duurde echter niet lang totdat men gesprekken opstartte voor een nieuwe wedstrijd. In 1979-80, op de 150ste verjaardag van de dood van Niels Henrik Abels , werd een wedstrijd gehouden voor  middelbare scholieren. Er waren 28 deelnemers. In 1981 werd de Abel wedstrijd opgestart, als een samenwerkingsverband tussen de Noorse Mathematical Society en Aftenposten (een krant). Er waren 65 deelnemers in het eerste jaar, maar dit viel zo dramatisch  terug in de volgende drie jaar dat men moest uitkijken naar een andere werkvorm.

In 1985 werd de wedstrijd omgeschakeld naar een massa-evenement : een 100-minuten beginronde die lokaal gehouden werd op de scholen, gevolgd door een finale met ongeveer 20 top studenten, en een uitnodiging aan de IMO voor de zes beste. Het aantal deelnemers is gestaag toegenomen, en bereikte in 1994 voor het eerst de kaap van de 4000.  In het najaar van 1994 werd een wijziging aangebracht: er kwamen twee rondes in de scholen vooraleer de finale kon bereikt worden. De competitie kreeg de naam: de Niels Henrik Abel Contest, en is de Noorse versie van de wiskunde olympiade. Meer info, met onder andere vragen en oplossingen van de verschillende jaargangen vind je op hun website.