Suezcrisis

Het Suez kanaal is 193 km lang kanaal en verbindt de Middellandse zee met de Rode zee. Het is zo een verbinding tussen de Indische oceaan en de atlantische oceaan. Het is zeer belangrijk voor de scheepvaart van Azië naar Europa en het westen. Tot hiervoor moesten de schepen helemaal rond Afrika varen.

De Brits-Franse aandeelhouders streken sinds 1882 haast alle winsten op. Maar op 26 juli 1956 legde Gamal Abdel Nasser beslag op het Suezkanaal.

De beslissing viel omdat hij geen steun had gekregen van het Verenigd Koninkrijk voor de bouw van de Aswan-dam. Frankrijk en Engeland zagen hun bron van inkomsten verdwijnen en kwamen tot het besef dat de doorgang niet meer verzekerd was en dat de olietoevoer bedreigd werd. Bovendien veroordeelde Nasser de koloniale politiek van Engeland in het Midden-Oosten, ten voordele van Israël?

Terwijl een conferentie, zonder Egypte, startte in Londen, spanden Frankrijk,Engeland en Israël samen voor een aanval op Egypte. Israël spande samen met de Europese machten, uit woede om de Egyptische aanvallen aan de grens met Sinaï. Bovendien had Nasser de golf van Akaba geblokkeerd zodat Israël vanuit de Rode zee onbereikbaar was geworden. Zo ontstond Operation Musketier om het Suezkanaal terug in handen te krijgen. Op 29 oktober 1956 viel Israël de Gazastrook en het Sinaï-schiereiland binnen en begon zijn opmars naar de kanaalzone. Kort daarop begonnen Engeland en Frankrijk vanuit Malta, Cyprus en vliegdekschepen doelen in Egypte te bombarderen. Nasser reageerde door verschillende schepen te laten zinken en zo de waterweg te blokkeren.

De Verenigde staten waren misnoegd dat ze niet waren ingelicht en waren bevreesd dat Egypte helemaal in et communistische kamp zou terecht komen. Ze hadden al een wapendeal met Rusland gesloten!  Daarom kwam Eisenhouwer tussenbeiden en oefende druk uit op de bondgenoten om een eind te maken aan de militaire actie. Hij dreigde de economische hulp, die na WO2 geboden werd, op te schorten.

Ook Rusland was woedend om wat een ‘koloniale invasie’ werd genoemd en Chroesjtsjov liet Nasser weten dat rechtstreeks hulp weliswaar onmogelijk was maar  hij uitte wel bedreigingen om raketten af te vuren op Londen en Parijs. China, voor wie de doorgang héél belangrijk was, steunde Nasser eveneens.

Na een staakt het vuren, uitgevaardigd door de VN, begon de terugtrekking van de troepen. VN-troepen namen het van en over. Het Suezkanaal  was voortaan Egyptisch, de politieke en financiële geschillen werden beslecht en de Aswan-dam kwam er met de hulp van Rusland.

Het fiasco van Operation Musketier, gedwarsboomd door de VS, Rusland en China, betekende het einde van het Europese imperialisme en was het begin van een nieuwe wereldorde.