Middellandse zee wiskunde olympiade

De Mediterranean Mathematics Competition (ook: Peter O’Halloran Memorial) is een wiskunde wedstrijd voor scholieren, die jaarlijks plaats sinds 1998. Alle landen rond de Middellandse Zee mogen deelnemen, evenals, indien uitgenodigd, hun buurlanden. De wedstrijd wordt algemeen beschouwd als zeer lastig.

Het doel van de wedstrijd:

  1. Ontdekking, de ontwikkeling en de uitdaging van de wiskundig hoogbegaafde leerlingen.
  2. Oprichting van vriendelijke en coöperatieve relaties tussen studenten en docenten van de verschillende mediterrane landen.
  3. Oprichting van een mogelijkheid voor de internationale uitwisseling over scholen heen.
  4. Ondersteuning bij het oplossen van wiskundige  problemen.

De wedstrijd wordt apart in elk land uitgevoerd. Elk deelnemend land kan  een onbeperkt aantal studenten inschrijven van de wedstrijd, maar alleen de resultaten van de top tien, volgens de nationale beoordeling, kunnen ingediend worden voor de internationale rangschikking. Iedereen wordt beloond met een certificaat van verdienste. Voor de beste deelnemers  worden  een bronzen, zilveren of gouden medaille gegeven.  De deelnemers moeten  minder dan 20 jaar oud zijn en  mogen zich niet hebben ingeschreven voor een universitaire studie of iets vergelijkbaars.

De wedstrijd vond voor het eerst  plaats in 1998, en werd tot nu,  georganiseerd door de Spaanse wiskundige Francisco Bellot Rosado. In het eerste jaar moesten slechts drie problemen worden opgelost. Maar vanaf het tweede jaar  bestond de wedstrijd uit vier problemen die in vier uur moesten worden opgelost.

Opgaven kan je vinden op de website van AOPS